100 de carti ce trebuie citite – Underground-Vladimir Makanin (7)

Standard

Am folosit de atatea ori cuvantul din titlu incat am si uitat care este adevaratul sau sens. Vladimir Makanin a insistat insa sa imi aduca aminte si sa imi arate cum este „underground-ul” sau.

Un roman unde putem afla care este viata unei Rusii post-sovietice surprinsa la inceputul anilor ’90. O tara care inca isi mai cauta echilibrul si care orbecaia prin intunericul generat de caderea URSS-ului.
Makanin vrea sa ne arata cum underground-ul lui este intesat de camine de nefamilisti pline cu prea multe famii si cu oameni care traiesc pe holurile caminului devenit peste noapte bloc. Aici il vom cunoaste pe personajul principal al romanului, Petrovici. Acesta traieste si pazeste apartamentele celor ce au plecat din Moscova. Sumele primite in schimbul serviciilor sale sunt infime.
Petrovici este tiparul intelectualului ajuns homeless, este un scriitor in varsta de 55 de ani, care isi petrece viata haladuind pe holurile caminului.

Dupa caderea regimului, sansa scriitorilor, pana atunci chinuiti si vanati, isi schimba cursul si acestia isi pot scoate catre lumina tiparului diversele manuscrise, pana atunci dosite cu mare grija.
Petrovici insa, este singurul care tamane in underground cu mare mandrie. El vrea sa protejeze aceast mod de-a fi si este fie laudat fie privit cu mila pentru alegerea sa.
Petrovici este sincer, el nu vrea să publice, dar nici nu mai scrie!
Personajul principal al Makanin are mereu prin preajma sa o femeie care il ingrijeste, fara sa ceara altceva in afara de grija si atentie.
Cunoaste si o femeie din regimul apus si decaderea ei il face sa se indragosteasca de ea.
Cum singur recunoaste, Petrovici nu poate iubi decat o femeie decazuta.
Daca iubesti lecturile despre realitatile crude, fara masti si creme hidratante, Underground este romanul-portie-de-viata pe care il vei descoperi farama cu farama. Cu multe detalii minuscule si multa atentie in descrierile facute, Makanin a pus la zid o societate decauta si mult prea ametita dupa caderea unui sistem in umbra caruia erau obisnuiti sa traiasca.

Advertisements

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s