Totul despre vasectomie

Standard


Vasectomia este anticonceptionalul perfect, insa majoritatea barbatilor care nu doresc copii, sau nu isi mai doresc, o evita fara sa stea pe ganduri. Asta pentru ca pana nu de mult, vasectomia era ireversibila, iar teama ca se pot razgandi si vor vrea din nou sa poata face copii ii oprea sa ia macar in calcul aceasta optiune.

Mai multe despre vasectomie

Procedura chirurgicala ce presupune taiere si obturarea conductelor spermatice care transporta sperma de la testicule catre canalul ejaculator este numita vasectomie.
Acesta este o procedura ambulatorie, deci nu necesita internarea pacientului, si prin efectuarea ei se poate oferi o protectie definitiva impotrvia sarcinilor nedorite.

Executarea procedurii de vasectomizare dureaza intre 30 de minute si maximum o ora. Pentru aceasta este nevoie de o anestezie locala, iar dupa operatie se poate merge acasa, fara nevoia de a fi spitalizat nici macar o zi.

Procedura consta intr-o incizie de aproximativ 1,5 cm lungime pe partea superioara a sacului scrotal pentru a se putea ajunge la canalele spermatice. Acestea se taie pe rand si le leaga capetele sau le cauterizeaza.

Un fapt importat este ca vasectomia, contrar unor temeri, nu afecteaza sub nici o forma libidoul sau potenta. Avand in vedere ca procedura nu afecteaza echilibrul hormonal din organism, este normal sa nu aibe nici un efect asupra potentei sau a apetitului sexual.

Vasectomia este legala pentru barbatii in varsta de peste 35 de ani si numai in cazuri speciale pentru cei mai tineri.


Exista riscuri?

Desi sunt foarte rare, complicatiile post-operatorii pot aparea. Este o procedura chirurgicala, deci nu poate fi 100% garantat ca nu vei avea nici o complicatie, oricat de mica…
Printre complicatiile ce pot aparea putem enumera: granulom spermatic – acumulare sau inflamare a spermei in zona unde s-a facut incizia, tumefiere, durere locala, hematom – acumulare de sange sub tesut, in foarte putine dintre cazuri (sub 1%), reanastomoza spontana (in cazul in care conductele spermatice nu sunt legate sau aluneca).
Nu trebuie sa te sperii caci aceste complicatii nu apar foarte des, iar daca apar este imediat dupa procedura cand esti sub evidenta medicilor. Acestia vor sti cum sa trateze situatia.

Sfat: De evitat medicamentele ce contin Acid Acetilsalicilic (ex: aspirina, acisal), usturoi sau diverse suplimente de vitamina E.

Daca este nevoie de medicamente analgezice se pot lua cele pe baza de paracetamol.
Se recomanda de asemenea si purtarea lenjeriei cat mai stramte si daca zona prezinta umflaturi, este indicat sa puneti comprese reci la interva de 20-25 de minute imediat dupa interventia chirurgicala.
Evitati sa faceti baie in prima saptamana, dusurile scurte sunt recomandate.

Acum se poate!

Pana acum doi ani, operatia de vasectomie era ireversibila. Acum, datorita tehnologiei si progreselor sale extraordinare putem face o operatie de reversibilitate a vasectomiei.

Aceasta procedura este si ea una ambulatorie si se recomanda aceleasi lucruri ca si la operatia de vasectomie.

Din pacate, insa rata de succes nu este atat de mare, mai ales pentru cazurile in care operatia de vasectomie a avut loc cu mult timp in urma. Sunt sanse ca anticorpi pentru sperma sa se creeze si atunci…
Oricum este cel mai sigur ca toti cei care se decid sa isi faca vasectomie sa isi pastreze sperma la o banca de sperma. Chiar daca esti sigur ca nu te vei razgandi, mai bine sa fii sigur!

Advertisements

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s