Te simti bine in societate?

Standard

Retrasa sau nu?

Prietenele iti spun razand ca esti antisociala. Poate ca nu esti intotdeauna gata de o petrecere, preferi sa pleci mai repede acasa cand esti la un ceai cu prietenele sau nu-le inviti aproape deloc pe la tine. Poate ca nu iti place sa fii inconjurata de multi oameni, preferi sa nu participi la conversatii, iar in general preferi sa stai singura. Recunoaste: Esti antisociala! 🙂


sursa: witneyman.files.wordpress.com

Insa, daca ai o personalitate antisociala (sociopata), exista o mare diferenta. Aceasta este o forma grava de boala psihica.

Ce este aceasta boala?

Aceasta denumire reprezinta o boala psihica care te face sa nu-ti pese de drepturile altora sau de asteptarile si regulile societatii in care traiesti. Un alt termen pentru cei ce sufera de aceasta boala se ragaseste in cuvantul `sociopat` – care nu trebuie confundat cu `pshihopat`-, care defineste imaginile cu ucigasi cu sange rece din filmele pe care le vedem cu totii.

Comportamentul unui sociopat poate include si activitati criminale, dar in general cei ce sufera de aceasta boala sunt mai putin violenti sau periculosi.

Aceasta stare incepe sa se manifeste inainte de varsta de 15 ani, si se remarca prin incidente si comportamente neacceptate de societate. Acea fetita de generala care smulge aripile fluturilor sau care arunca artificii inspre animalele de companie ale colegilor, poate fi diagnosticat in viitor ca fiind `sociopat`. Aceasta boala este mai des intalnita la barbati decat la femei (3% dintre barbati fata de doar 1% dintre femei), iar medicina inca nu a descoperit cauzele acesteia.

Cauze posibile

Este putin probabil sa poti spune cu exactitate cine va suferi de aceasta boala – cu toate ca sunt motive sa credem ca ea este genetica, dar provine si din cauza neglijarii sau abuzului din perioada copilariei.

Cu toate ca doar un medic se poate pronunta cu exactitate, iata mai jos cateva modalitati care te pot ajuta sa-ti dai seama daca prietenul sau copilul tau sufera de asa ceva.

Simptome
Exista cateva simptome care te pot ajuta:

Esti impulsiva?

Multe dintre noi sunt entuziaste, impetuoase si spontane. Poate cumparam pantofi eleganti pe care nu ni-i permitem. Dar sa “imprumuti” cartea de credit a prietenei tale cele mai bune, fara ca ea sa stie, fara ezitare sau remuscari arata ca nu iti poti controla impulsivitatea. Sa iei decizii pripite fara sa tii cont de reguli sau de sentimentele oamenilor apropiati, spune ceva despre tine si din pacate nu ceva de bine.

Esti agresiva?

Toti ne aprindem in anuminte momente, dar daca ai tendinta ca la cel mai mic lucru sa devii violenta, trebuie sa-ti analizezi mai bine reactiile. Furia peste masura, mainile ridicate in aer, obrazul inrosit al prietenului si incapacitatea de a-ti stapani pornirile, sunt toate semne ca nu mai ai autocontrol.

Este altcineva vinovata?

Un coleg sau colega poate face ceva ce te va irita. Dar sa gasesti constant pe cineva pe care sa arunci vina pentru esecurile tale, facand remarci negative in permanenta, si sa refuzi sa iti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale, fac din tine o persoana ce are nevoie de ajutor specializat.
Fa ceva inainte sa fie prea tarziu. Iti poti pierde toate prietenele sau mai rau..

Advertisements

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s