Cazul Jane Eyre – Jasper Fforde

Standard

Romanul de debut al lui Jasper Fforde, “Cazul Jane Eyre” este unul dintre cele sase romane publicate de autor pana acum. Un scriitor prolific, Jasper satirizeaza romanele politiste cu mare succes caci romanele sale sunt primite cu mare bunavointa de catre critica specializata dar si de public. Jasper Fforde a fost chiar comparat in unele recenzii cu Woody Allen, Douglas Adams, Lewis Carroll si o multime de alti autori.

Cartea incepe cu o scurta trecere in revista a departamentelor interne ale serviciilor speciale de securitate. Este surprinsa in imagini o Anglie alternativa, “varuita” prin prisma SpecOps.
In SpecOps isi gaseste locul oricine, de la detectivii literari la cei din serviciile anti-tero sau din divizia dedicata Disputelor intre Vecini; exista chiar si servicii mai speciale, gen ChronoGuard sau Vampirism si Licantropie.
E destul de greu sa nu te lasi prins de Cazul Jane Eyre iar eroina romanului, Thursday Next, este agent al LiteraTec, divizia care se ocupa cu paza patrimoniului literar englezesc.

In “Cazul Jane Eyre” ai parte de calatoriile in timp, vampirii, tehnologia steampunk (reprezentata cu gratie de unchiul lui Thursday, un cumsecade savant nebun), gaurile negre, ingineria genetica, personajele de roman care ies din cartile lor si isi fac de lucru in lumea cititorilor, istoria alternativa si o suma de alte chestiuni.
Cititorul mai putin indulgent risca sa se sature rapid de naravul lui Fforde de a amesteca intr-o sigura carte toate genurile literare care i-au trecut prin cap, de la romanul cu vampiri la SF si la intriga bibliofila.

Cazul Jane Eyre eeste unul dintre romanele pe care le citesti drags si nelimitata fantezia a autorului este completata de actiunea plina de foarte multe suisuri si coborasuri. Toate acestea sunt menite sa te tina cu sufletul la gura.
Daca esti obisnuit cu literatura englejeasca de tip clasic, cu siguranta vei gasi destul de multe prilejuro pentru a zambi si a te amuza, aluziile literare de pe parcursul lecturii sunt oricum din belsug.

Advertisements

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s