Reduce riscul unui infarct prin consumul de ceai si cafea

Standard

Rolul pe care cafeaua si ceaiul il joaca in scaderea riscul de infarct pe care il prezinta o persoana a devenit mai clar in urma a doua studii americane recente. Studiile au aratat ca aceste bauturi pot de fapt sa furnizeze o crestere a protectiei organismului contra infarctului.

In ceea ce priveste cafeaua, studiile indica faptul ca o crestere a consumului de cafea scade riscul de infarct.

Cercetatorii au urmarit pe parcursul a 24 de ani 84.000 de femei si au descoperit ca acelea care au baut, zilnic, mai mult de 4 cesti de cafea pe zi au prezentat un risc mai mic cu 20% de a face infarct decat cele care au consumat mai putin de o ceasca de cafea pe luna.

Cele care au baut intre 2 si 3 cesti de cafea pe zi au prezentat un risc de infarct cu 19% mai mic si acelea care au consumat intre 5 si 7 cesti de cafea pe saptamana unul cu 12 procente mai mic, conform studiului american.

Reducerea riscului de infarct era mai mare decat dublu in cazul nefumatorilor consumatori de cafea.

Consum de cafea, cu moderatie, la recomandarea medicului

Cafeaua poate inrautati tulburari precum insomnia, anxietatea si poate ridica nivelul tensiunii, de aceea pacientii trebuie sa discute cu medicul despre cum cafeaua le poate agrava problemele de sanatate recomanda acelasi studiu. De aceea nu trebuie ca oamenii sa bea cafea doar pentru a reduce riscul de infarct. “Ca ei sa reduca cu adevarat riscul de tulburari de circulatie, accidente vasculare sau infarct ei ar trebui sa aiba in vedere nu neaparat consumul ridicat de cafea ci schimbarea stilului de viata prin: cresterea activitatilor sportive si adoptarea unui regim de alimentatie concentrat pe fructe, legume si cereale integrale”, a declarat unul dintre autorii studiului, Rob van Dam, profesor asistent la The Harvard School of Public Health.

O analiza asupra beneficiilor pe care ceaiul le are asupra consumatorilor, aparuta in editia de ianuarie 2009 a publicatiei americane Milwaukee Journal Sentinel a aratat ca atat consumul de ceai verde cat si cel de ceai negru par a proteja impotriva infarctului.

Articolul a luat in considerare noua studii care in total au vizat 195 de mii de persoane.

Conform acestui articol cei care beau trei sau mai multe cesti de ceai, pe zi, au un risc redus cu 21 de procente de a face infarct, in comparatie cu aceia care beau mai putin de o ceasca de ceai pe zi.

Ceaiul reduce riscul de boli coronariene.

O analiza facuta de cercetatorii americani care a cuprins 7 studii si fost publicata in 2001 a aratat ca trei cesti cu ceai consumate de-a lungul unei zile scad riscul de infarct cu 11 procente.

Una dintre teoriile lansate de americani ar fi ca in ambele bauturi sunt substante care reduc inflamarea si imbunatatesc functionarea endoteliului vascular (substanta care se afla in sange si care are ca efect dilatarea vaselor). In plus ceaiul contine catecina, o substanta activa, care protejeaza celulele creierului cand alimentarea cu sange este intrerupta. Pe langa catecina ceaiul mai contine si teanina care si ea imbunatateste si protejeaza activitatea celulara.

Advertisements

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s