Ceai si antioxidanti

Standard

Deja nu mai e un secret: ceaiul clasic – făcut din frunzele arbustului de ceai – este bun pentru organismul nostru. Numeroase studii arată că proprietăţile ceaiului – inclusiv conţinutul său de antioxidanţi flavonoizi – ne pot îmbunătăţi sănătatea. Ca urmare, obiceiul de a bea ceai poate face parte, într-adevăr, dintr-un stil de viaţa sănătos. Aşa că hai să ne uităm mai îndeaproape la puterea benefică a ceaiului.

Organismul nostru are propriile sale sisteme de apărare naturale, prin care se protejează împotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care apar în mod natural în organism, în urma proceselor de ardere interne sau din cauze externe (poluare, fumat etc.), şi deteriorează celulele şi ţesuturile. Organismul are propriul său sistem de anihilare a radicalilor liberi, dar acest sistem poate fi întărit printr-o alimentaţie echilibrată, în care sunt incluse şi alimente care conţin antioxidanţi.

Antioxidantii pot întări sistemul natural de apărare al organismului împotriva radicalilor liberi, reducându-le la minimum efectul şi prevenind astfel îmbătrînirea prematură a organismului. Există diferite tipuri de antioxidanţi în alimente, precum fructele şi legumele, ceaiul şi vinul.

S-a demonstrat că băutul ceaiului clasic – făcut din frunzele arborelui de ceai – ajută la creşterea cantităţii de antioxidanţi din organism. Incluzând ceaiul  într-o alimentaţie echilibrată, ne ajutăm organismul să işi întăreasca sistemul de apărare împotriva radicalilor liberi.

Toate ceaiurile clasice – negru, verde, alb, oolong – sunt, în mod natural, bogate în flavonoizi, un tip de antioxidanţi cu proprietăţi deosebite. Principalii flavonoizi continuţi în frunzele de ceai poartă numele de catechine. Cercetătorii cred că alimentele şi băuturile care au efect antioxidant şi sunt bogate în flavonoizi pot ajuta la intărirea sistemului de aparare împotriva radicalilor liberi şi la menţinerea sănătăţii organismului.

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s