A venit vremea rece… iarasi mi se usuca tenul

Standard

Persoanele cu ten uscat au pielea aspra la pipait, mata, fara stralucire, lipsita de elasticitate, cu senzatii de strangere. Acest tip de ten este fragil, iritabil la frig, usor descuamabil.

foto@fitonraw.com

Datorita acestor caracteristici, tenului uscat trebuie sa-i acordam o atentie deosebita, avand tendinta de imbatranire mai rapida. Recomandam folosirea de produse puternic emoliente si nutritive, masti nutritive si hidratante cel putin o data pe saptamana, produse antirid si de fotoprotectie.
Deshidraterea poate afecta orice tip de piele, chiar şi pe cea grasă sau acneică. Întotdeauna pielea uscată este, în acelaşi timp, şi deshidratată.
Deshidratarea pielii este influenţată de numeroşi factori. Cei mai frecventi sunt cei care tin de condiţiile climaterice – mediul uscat, vânt puternic, îngheţ, aerul condiţionat.
Uscarea pielii poate sa apara şi ca efect al cumulării mai multor factori enumeraţi mai sus. Poate fi insa şi un simptom al unor boli precum inflamatii atopice ale pielii, formarea scuamelor, eczeme, diabetul sau este efectul secundar al administrării anumitor medicamente. La majoritatea persoanelor acest proces apare spre bătrâneţe, ca urmare a reducerii activităţi hormonale.
Pielea uscată are prea puţine lipide – elementul principal responsabil de aderarea celulelor epidermei. Stratul de lipide este foarte subţire, se degradează foarte uşor şi nu poate proteja pielea suficient. Acest lucru va provoca, între altele, un proces excesiv de eliminare a apei din piele.
Astfel pielea devine uscată, subţire, isi pierde elasticitatea si este sensibila inclusiv la folosirea produselor cosmetice. Pielea arde, se înroşeşte, apare pruritul şi senzaţia de mâncărime, dand senzaţia că „ţine”.
Datorită unei hidratări corecte, problema pielii uscate poate fi remediată. Trebuie insa folosite produse cu acţiune intensivă, care nu numai ca împrospateaza pielea la suprafata, dar si elimină efectele de uscare şi deshidratare a pielii, reconstruind stratul de hidrolipide. Acţiunea de hidratare se referă la păstrarea apei în piele în stratul cel mai de suprafaţă, în epidermă în stratul cornos.
În afară de apă, epiderma uscată mai are nevoie şi de alţi factori: lipide, vitamine, substanţe care să facă pielea moale şi delicata.
De baza în îngrijirea pielii este curatarea machiajului, a prafului sau a celulelor moarte. Pentru curatarea fetei, nu este indicat să se folosească apa de la robinet sau sapunul. Trebuie sa fie folosite produse de curatare care nu contin sapun pentru ca acesta indeparteaza stratul hidrolipidic. Cele mai bune sunt produsele care în acelaşi timp curata, dar lasa pe piele un strat protector. Cele mai sigure produse de curăţire a pielii uscate sunt laptele demachiant şi lotiunea tonica fara alcool. Aceste produse elimină delicat machiajul si hidratează in acelasi timp pielea, impiedicand pierderea transepidermală de apă.
Produsele cosmetice moderne folosite la îngrijirea pielii sunt bogate în uleiuri hidratante, hrănitoare şi au ingrediente care catifelează pielea. Se absorb uşor în piele, nu lasă urme grase pe piele. La baza acestor produse, stau uleiurile şi grăsimile, care ajută colagenul şi elastina, redand pielii elasticitatea şi flexibilitatea.
Crema hidratantă trebuie folosită de două sau trei ori pe zi. Dacă se absoarbe imediat, înseamnă că pielea are foarte mare nevoie de ea iar dupa 15-20 de minute, trebuie folosită din nou.
Perioada toamnă-iarnă nu este deloc favorabilă pielii, în această perioada pielea uscandu-se, deshidratandu-se si devenind sensibila. Este important ca în această perioada sa se folosesca produse dermatocosmetice bogate în ingrediente hrănitoare (creme grase sau semigrase). În timpul zilei, trebuie să fie folosite creme cu filtru împotriva radiaţiilor ultraviolete. Radiaţiile UV afectează epiderma pe întreaga perioadă a anului. Hidratarea are efecte bune şi rapide dacă se folosc şi cremele de noapte. În timpul somnului, are loc un proces de regenerare a epidermei, care se desfăşoară de cîteva ori mai repede dacă pielea este bine vascularizată, iar crema absorbită.

Articol scris de: Diana Tanase (Farmacist Specialist)

Advertisements

Scrie parerea ta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s